Anyatejtől a kakaóig

2009.06.17. 19:23 - agi76

Anyatejtől a kakaóig

Egy baba számára a szoptatás a legmegfelelőbb táplálási mód, de szerencsére ma már nem kell kétségbe esnünk, ha erre bármilyen okból nincs, vagy csak részlegesen van lehetőség.

 

A szoptatás a meghitt anya-gyermek kapcsolat első mérföldköve. Az élet első 6 hónapjában a csecsemők ideális tápláléka az anyatej, amely mennyiségben, és minőségben is biztosítja a baba számára az optimális tápanyagellátást. Megteremti a megfelelő fejlődés alapjait, hiszen az anyatej könnyen emészthető táplálék, a benne lévő tápanyagok könnyen felszívódnak, így ideálisan hasznosul. Mindemellett segíti a csecsemő egészséges bélflórájának kialakulását, megőrzését, hogy a baba a későbbi fejlődése, vagy akár az immunrendszere számára megfelelő alapokkal rendelkezzen.

De mi történik abban az esetben, ha nem elegendő az anyatej mennyisége?
Jó hír, hogy ma már nem kell kétségbe esnünk, hiszen van megoldás! Viszont vannak alapszabályok, amelyekre feltétlen figyelnünk kell, hogy mindent megtegyünk gyermekünk egészséges fejlődése érdekében.

A babák szervezetének még a hozzátáplálás idején is szüksége van minimum napi fél liter folyékony, tej alapú táplálékra, viszont a tehéntej, vagy más állati eredetű tej nem megfelelő még ebben az életszakaszban! Nem megfelelő, mert bizonyos tápanyagokból túl sokat, másokból túl keveset tartalmaznak, ezáltal megterhelik a babák veséjét, emésztőrendszerét, illetve nem biztosítanak minden, a fejlődéshez szükséges elemet a megfelelő mennyiségben, vagy minőségben. A leginkább kiemelkedő különbség a fehérje tartalomban van. A tehéntej ugyanis fehérjéből túlzott mennyiséget tartalmaz, amely a picik még éretlen szervezete számára nem feldolgozható, illetve akár allergizáló hatású is lehet. Éppen ezért a szakemberek nem javasolják a tehéntej adását egy éves korig egyáltalán, de akár 2-3 éves korig sem.

De akkor milyen megoldást találhatunk?
A tehéntej csak módosított formában lehet alkalmas a babák táplálására. Napjainkban a patikában és a boltokban is kaphatóak a tápszerek, vagy köznapi nevükön babatejek, amelyek tehéntejből készülnek ugyan, de speciális eljárásoknak köszönhetően a csecsemők szervezetének megfelelően módosítják az összetételt - például a fehérjék mennyiségét csökkentik, a vitaminok és ásványi anyagok szintjét optimalizálják, pótolják - mindezt a csecsemő életkorához igazítva. Ugyanis babánk a különböző életkorokban különböző szükségletekkel rendelkezik. A különböző babatejek életkori jelzéseit tehát mindenképpen nézzük meg, és a pici korának megfelelő terméket válasszunk.

Mikor milyen a megfelelő?
Az élet első félévében a gyermekorvos javasol a pótlásra megfelelő tápszert. Később aztán patikában vagy az üzletekben is keressük a 2-es, 3-as jelzésű termékeket, amelyek a babák 6-8 hónapos korától javasoltak. Ma már léteznek úgynevezett Junior gyerekitalok is, melyek az egy évnél idősebb gyerekek szükségleteihez lettek igazítva, és a reggeli bögre tejet helyettesítik a picik számára. A különböző termékekből találunk ízesített változatokat is, mindet a baba életkorának megfelelő ízesítéssel.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kismanok.blog.hu/api/trackback/id/tr211191789

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: página principal 2017.12.26. 14:01:42

bell canada 411 - Topamax causes dementia

Trackback: página principal 2017.12.26. 14:01:11

bell canada 411 - Topamax causes dementia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása