Gyógyszerek a terhesség alatt

2009.06.11. 13:32 - agi76

 
   

Gyógyszerek a terhesség alatt

Gyógyszerek a terhesség alatt Hogy mit lehet szedni és mit nem, elég relatív. Minden egyes pirula esetenként alkalmazható, másszor nem ajánlott.
Mindannyian láttunk már olyan tájékoztatót, melyen fel van tüntetve, hogy terhesség idején tilos a szer fogyasztása, vagy éppen csak orvos javaslatára szedhető.


A gyógyszerek nagy részén pedig nem találunk leírást arról, hogy ilyen esetben fogyasztható-e. Egy dolog biztos; minden esetben ki kell kérni az orvos tanácsát.

Mikor indokolt?

Az első három hónapban jelentheti a gyógyszerfogyasztás a legnagyobb veszélyt, s a vetélés esélye is ekkor a legnagyobb. Léteznek azonban olyan betegségek, melyek kezelés hiányában nagyobb veszélyt jelentenek. A gyógyszerek széles skálája alkalmazható várandósság idején is, többek között antibiotikumok és lázcsillapítók.

Az esetek többségében kivételt lehet tenni, ha olyan betegségről beszélünk, mely veszélyeztetheti a kismama vagy a magzat épségét. A várandósság idején lezajló hormonális változások hatására a kismamák nem egyszer küzdenek nőgyógyászati problémákkal, melyeket szintén kezelni kell, hiszen a magzatra is károsak lehetnek.

A gyógyszerszedést mindig az illetékes szülész-nőgyógyász rendeli el, hiszen ő ismeri legjobban a kismama és a magzat állapotát. Nem szabad önhatalmúan eldönteni milyen szerre van szükség, várandósság idején a vény nélkül kapható szerek is veszélyt jelenthetnek a magzatra.

Epilepszia, antidepresszások

Általában az epilepszia, az asztma, illetve a depresszió elleni szerek szedése terhesség idején nem javallott, mivel e szerek többsége károsíthatja a magzatot. Általánosságban azonban elmondható, hogy elég kevés gyógyszer okoz valóban nagy károsodást, tehát ha valaki gyógyszert szed be még mielőtt kiderülne, hogy várandós, azzal még nem feltétlenül veszélyeztette gyermeke épségét. A várandósság kiderülését követően azonban célszerű azonnal orvoshoz fordulni, s tájékoztatni a beszedett szerekről.

Egyes kutatások szerint az antidepresszánsok terhesség alatti elhagyása súlyosbíthatja a kismama állapotát, az utolsó három hónapban való alkalmazás azonban a magzatra jelenthet veszélyt.

Az első trimeszter

Minden ebben az időszakban dől el, ezért ekkor kell legjobban vigyázni a babára. Kerülni kell a strandokat, a közös fürdőzést, a forró fürdőt, s leginkább a vény nélkül kapható gyógyszereket. Az egyes gyógyszerek másként hatnak. Némelyek fejlődési rendellenességet okoznak, mások akár vetéléshez is vezethetnek. Legveszélyesebbek a vény nélkül kapható lázcsillapítók, illetve a hormonkészítmények. Éppen ezért fontos, ha nem zárhatjuk ki teljesen a terhesség lehetőség, inkább ne szedjünk be felelőtlenül egyetlen szert sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismanok.blog.hu/api/trackback/id/tr741178724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása