10 megoldás elalvásra

2009.06.14. 14:01 - agi76

10 megoldás elalvásra
 

Sokan nem is altatják a gyermeküket, egyszerűen csak beküldik őket aludni, azok pedig önállóan bevándorolnak az ágyba és elalszanak. Hihetetlenül irigylem ezeket a szülőket, valahogy ez nálunk nem akar összejönni. Kinek így, kinek úgy sikerül ágyba varázsolni a gyermekeket, de egyben biztosak lehetünk: minden szülő megtesz mindent azért, hogy mielőbb aludjanak este a csemetéi, hiszen ez nem csak a csöppség érdekeit szolgálja, de a felnőttek is lazíthatnak ilyenkor pár órát. Összeszedtem hát néhány jótanácsot, amivel meggyorsíthatjuk az elalvás folyamatát.

alszik

1. A napi rutin mindennél fontosabb. Ha a gyermek tudja, hogy az esti tevéknységsorozat alkalmával mi után mi következik, akkor egy idő után nem fog ellenkezni, ha ágyba kell mennie. Fel lesz készülve rá, hogy a vacsora, fürdés után bizony az ágyba kell feküdnie, és várhatja az esti mesét. Törekedjünk a szigorú alvási rend létrehozására, s ettől még hétvégén se térjünk el, mert még ez is kellően megzavarja a kicsi alvásritmusát.

2. Ne szoktassuk a gyermeket olyanhoz, amiről később majd le szeretnénk szoktatni. Ne a televízió előtt aludjon el a kicsi (ez a szemének sem tesz jót), ne ringassuk (ez a derekunknak nem tesz jót), ne szoptassuk direkt álomba (persze ha elalszik a cicin, azért már ne ébresszük föl), stb. A napi rutint szem előtt tartva egyszerűen mondjuk el az esti mesét - ne túl rövidet, hogy ne legyenek csalódottak -, mondjuk el közösen az esti imánkat, vagy egyszerűen mondjuk el neki, hogy miről álmodjon, majd jó éjt puszi és lámpaoltás. Ha eleinte tiltakozik is, 2-3 nap után hozzá fog szokni ehhez a rendszerhez, de persze midnenki úgy altat, ahogyan neki kényelmes. A fő az összhang és a nyugalom.

3.
Az esti fürdővízbe önthetünk egy kis levendulaolajat, vagy levendulás habfürdőt. A levendula illata megnyugtatja a gyermeket, illetve az illathoz is hozzászokik egy idő után, tudni fogja tudat alatt is, hogy a levendula a jó alvás illata.

4. Vacsorához adhatunk a kicsinek az étel mellé vörösteát. Legújabb kutatások szerint ugyanis a vörösteák nyugtató hatásuk révén elősegítik az elalvást, illetve rossz alvó gyermeknél elősegítik az éjszaka átalvását. Koffeint nem tartalmaznak, így nyugodtan ihatják a gyerekek is a roobios teát. Akik kételkednek, azok csak halovány rózsaszínű forrázatot készítsenek először. Szerintem az íze is kellemes.

 

Vörös fokföldirekettye

A rooibos, más nevén vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) egy dél-afrikai cserje zsenge hajtásaiból készül. Főzetét az ottani lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt. Neve afrikaans nyelven "vörös bokrot" jelent.

Nyugat-Európában a kilencvenes évek közepétől kezdve rohamosan terjed a fogyasztása, mert élvezeti teaként a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult. Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van.

Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb. Mélyvörös színű.

Forrás: Wikipédia

5. A jó alvást elősegíti, ha a pöttöm jól kifárad. Ezért érdemes naponta több alkalommal szabad levegőn tartózkodni vele, és olyan játékokat játszani, ami ténylegesen kiszolgálja a mozgásigényét. Fogócska, kergetőzés a legjobb nekik, de egy alapos masszázs is meghozza a hatását elalvás előtt.

6. Lefekvés előtt a szobát alaposan szellőztessük ki. A friss levegő nem csak az udvaron tesz jót, de a lakás állott levegőjét is érdemes "kicserélni", mielőtt lefekszünk aludni. Természetesn fokozottan ügyeljünk arra, hogy a fürdés után ne csapja meg hirtelen a hideg levegő gyermekünket.

7.
Számos homeopátiás készítmény áll rendelkezésünkre a z alvászavarok leküzdésére. Mielőtt azonban ezt választanánk, konzultáljunk homeopata orvossal, hogy bizonyosak legyünk abban, hogy a megfelelő szert választottuk.

8.
Kerüljük a koffein-tartalmú ételeket-italokat. Ezeket persze amúgy sem előnyös a dnunk, mégis, sokan nem tudják, hogy mitől nem alszik jól a gyermek. Íme néhány példa: A ckóla persze eleve tiltólistán van, nem csak a magas koffeintartalma miatt. A csokoládé kellemes desszert lehet, de csak néhány órával elalvás előtt. A finom kakaó sem a legjobb ital elalvás előtt. A feketet teák majdnem olyan élénkítő hatással bírnak, mint egy jó erős fekete kávé, nem is beszélve a csersav tartalmukról.

9. Nem kell vacsorára degeszre etetni a kölköt. Igaz ugyan, hogy ha éhes, akkor fölkell de nem kell  dupla felnőtt adag ételt belediktálni lefekvés előtt, mert nemcsak az emésztőredszerét terheljük le túlságosan, de még rosszat is fog álmodni a szerencsétlen kicsike, és az elalvása is hosszadalmas lesz.

10. A szoba megfelelő hőmérséklete, a pizsama megfelelő vastagsága is elősegíti a jó alvást, a jó elavást. Nem csak attól kell tartanunk, hogy ha fázik, akkor nem fog jól aludni, de ha melege van, még kiütések is lehetnek rajta reggelre, és persze egész éjjel hánykolódni fog. Öltöztessük, takarjuk tehát megfelelően. Kerüljük a műszálas holmikat alváskor. Ha lehet, akkor még a takaró töltete is természetes anyagból legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismanok.blog.hu/api/trackback/id/tr531184225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása