Pneumococcus

2009.06.14. 14:03 - agi76

Pneumococcus
 

A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) a Streptococcus génuszba tartozó Gram-pozitív baktériumfaj.

Ennek a baktériumnak ma már több mint 90 szerotípusát ismerik az kutatók, de ezek közül csak néhány jelent veszélyt az emberre. A poliszacharid tokkal rendelkező pneumococcus csak az embert betegíti meg, a veszélyes szerotípusok tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, középfültő-gyulladást, esetleg halált is okozhatnak. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, hordozása lehet tünetmentes és tünettel járó is. A pneumococcus az orrgaratban és az orrüregben mutatható ki.

szuri

Betegség

A szakirodalom két korosztályt emel ki: a 0-2 éveseket és a 60 évnél idősebbeket. Különösen a csecsemőket és kisgyermekeket fenyegeti a betegség, ugyanis az ő korukban még nem alakult ki az immunrendszer. A WHO 2005-ös adatai szerint a világon 1,6 millió ember halt meg a baktérium által okozott fertőzésben, közülük mintegy egymillió gyermek vesztette életét. A pneumococcus világszerte egyre nagyobb rezisztenciát mutat az antibiotikumokkal szemben, ami az antibiotikumok túl gyakori alkalmazásának köszönhető.

Védőoltás létezik a betegség ellen, és a tervek szerint 2010-től kerül be a nemzeti oltási programba. A vakcinát 2 hónapos kortól már be lehet adni a gyermekeknek, ez az oltás teljesen más felépítésű az eltérő életkor miatt, mint a felnőtteknek adható. A gyermekeknek adható, úgynevezett konjugált vakcina immunmemóriát is kivált, ami a későbbiekben ellenállóbbá teszi őket a baktériummal szemben.

Forrás: Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://kismanok.blog.hu/api/trackback/id/tr101184231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása